SINAVDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

SINAV DA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:  Sınava hangi araçla ve saat kaçta gireceğinizi öğrenin. Kimlik kartınızı unutmayın.(nüfuz cüzdanı)

1-Önce oturduğunuz koltuğu ayarlayınız.

2-Aracın dikiz aynalarını ayarlayınız.

3-Emniyet kemerini takınız.

4-Aracı çalıştırmak için debriyaj pedalına sonuna kadar basarak vitesi boş konumuna alınız.

5-Debriyaj  ve fren pedalına basarak aracı çalıştırınız.

6-Kalkış yapmak için sola sinyal veriniz.

Not: Kalkış için sola, durmak içinde sağa sinyal verilmelidir. Dönüşlerde ve şerit değiştirirken de mutlaka sinyal verilmelidir.

7-El frenini indiriniz. Bu durumda sağ ayağınız fren pedalına basılı olmalıdır.

8-Debriyaja tam basıp aracı birinci vitese takınız.

9-Aynalardan yolu kontrol edin, yol boş ve uygun ise kalkışınızı yapın.

10-Kalkmak için, debriyaj pedalını yumuşak bir şekilde bırakırken sağ ayağınızla gerektiği kadar da gaza basınız. Aracınız hareket etmeye başladığı anda debriyaj pedalını birden bire bırakmayınız,pedal yukarı hareketini tamamlayana kadar ayağınızı pedalın üzerinden kaldırmayınız.

11-Kalkıştan sonra yolun sağından sürüşünüze devam ediniz.

12-birinci vites kalkış vitesidir. Zorunlu haller dışında, kalkıştan hemen sonra aracınızı ikinci vitese geçiriniz. Yaklaşık (3-4 araç boyu )15-20 metre lik  bir mesafede ikinci vitese geçmeniz gerekir.

NOT: Sınav güzargahımız genellikle üç şeritli yoldan ibarettir. Bu tür yollarda trafiği aksatmayacak şekilde ortadaki şeritten gidilmesi gerekir.

Üç şeritli yollarda soldaki şerit sollama şerididir, sağdaki şerit indi bindi yapan toplu taşım araçları, ağır vasıta araçlar ve kısa süreli duraklama yapan araçlar tarafından kullanılmaktadır. Bu sebeplerden dolayı ortadaki şerit en uygun şerittir. Mecbur kalınmadıkça sol şerit kullanılmamalıdır. Lüzumsuz yere sol şeridi sürekli kullanmak 166 TL. Para cezası ödemek istiyorum demektir.

13-Hızınızı artırdıkça vitesi de yükseltiniz. Ör;40 km. hızla gederken aracınız 3.viteste. Ve de 60 km. hıza ulaştığınızda aracınız 4. Viteste olmalıdır. Sınav güzergahında 70 km.den fazla hız yapılamaz. Bu sebepten dolayı 5.vites kullanılamaz.

14-Hızınızı yavaşlatmak için sadece frene basılır. Hızınız azaldığında buna paralel olarak vitesi de küçültmeniz gerekir.

15-Vitesi büyültürken veya küçültürken mutlaka debriyaj pedalına sonuna kadar basınız.

16-Vitesi değiştirdikten sonra, debriyaj pedalı yavaş yavaş bırakılmalıdır.

17-Durmak istediğimizde sağ sinyalimizi yakınız, uygun şeride geçiniz. Ve hızınızı 2. Vites, yani 40 km. hızının altına düşürünüz. Yavaşça debriyaj pedalına basarak vitesinizi boş konumuna getiriniz. Sonrada fren pedalına yavaşça basarak aracı sarsmadan durdurunuz.

18-Kırmızı ışıkta durmak: Uygun şeride geçiniz. Hızınızı 2.vites yani 40 km. hızın altına düşürünüz. Sonra debriyaj pedalına sonuna kadar basarak vitesinizi boş konumuna getiriniz. Yavaşça fren pedalına basarak aracı sarsmadan durdurunuz.

19-Araç park etme: Durduktan sonra ayağınız frene basılı durumda, kontağı kapatınız.(Açış yönünün tersi istikametine çevirerek.)

20-El frenini çekiniz. Debriyaj pedalına basarak aracı birinci vites durumuna getiriniz ve debriyaj pedalını bırakınız.

21-En son fren pedalını bırakınız.

22-Emniyet kemerinizi çıkarınız. Nüfuz cüzdanınızı almayı unutmayınız. Diğer evraklarınız komisyonda kalacak. Araçta kalanlara iyi günler dileyiniz.

23-Sonra sağ elinizle kapıyı, sol elinizle kapı kilidini ve sol aynayı kontrol ederek yol müsait ise araçtan ininiz.

YOKUŞTA ARACI GERİ KAÇIRMADAN KALKIŞ YAPMAK:

1-yokuşta durduğumuzda, aracımızın debriyaj pedalına basarak birinci vites konumuna alırız. Sonra sol ayağımızı aracımız titreyene kadar debriyaj pedalından kaldırırız.Titrediği noktada tutarız.sonra sağ ayağımızı frenden kaldırıp gaz pedalına basarız,bu esnada sol ayağımızı da yavaş yavaş debriyaj pedalından çekeriz. Göreceğiz ki aracımız bir milim geri kaçmadan ileri doğru hareket edecektir.

GERİ GİDERKEN

1-Araçla geri giderken sağ sinyal lambası yakılır.

2-Debriyaj pedalına basıp aracı geri vitesine takınız. Bu durumda geri vites lambası yanar.

3-Sol elinizle direksiyonu üstten tutunuz. Arkaya bakmak için sağ taraftan yalnızca başınızı çevirerek değil vücudunuzla beraber geriye doğru dönünüz. Geri gitmek için kalkışınızı yapınız.

4-Debriyajı kontrollü bir şekilde bırakın, yalnız ayağınızı pedalın üzerinden ayırmayınız.

5-Geri gidişinizi, aracın sağ arka köşesine bakarak, sağ bankete paralel bir şekilde frene basarak tamamlayınız.(banketle aracınızın arası 25 ila 75 cm. mesafede olmalıdır.) ve aracınızı boşa alınız.

6-Aracınız çalışır vaziyette ise tekrar sola sinyal vererek, yolu kontrol edip, yol müsait ise debriyaja basarak birinci viteste yola devam ediniz.

HAYDAR YILMAZ

İLERİ SÜRÜŞ TEKNİĞİ-TRAFİK ÖĞRETMENİ VE DREKSİYON USTA ÖĞETİCİSİ.